Veel gestelde vragen:

Doet acupunctuur pijn?

Deze vraag wordt vaak gesteld. Het is erg afhankelijk van de individuele patiënt. Meestal is er een beetje pijn als de naald ingebracht wordt, maar wij kunnen dit voorkomen door een speciale naaldtechniek. Er moet echter na het inbrengen van de naald altijd wel iets gevoeld worden voor het optimale effect, het zogenaamde Tae Qi gevoel, ook wel het ” de qi”  gevoel genoemd (zie hieronder).

Wat voor gevoel ontstaat na het inbrengen van de naald?

In principe zijn er 2 sensaties bij het inbrengen van de naald; bij het doorboren van de huid voelt men meestal weinig, door de techniek die we gebruiken en door de zeer dunne en scherpe naald. Meestal wordt er een licht prikje gevoeld. Daarna ontstaat een wat vreemd gevoel, dof, of tintelend, of een gevoel van warmte of zwaarte. Dit gevoel wordt door de oude Chinezen het aankomen van de Qi genoemd (Tae Qi gevoel) en geeft aan dat de naald in contact is gekomen met de vitale energie van het lichaam. Uit modern neurofysiologisch onderzoek is gebleken dat volgend op de aanwezigheid van dat gevoel bepaalde delen in de hersenen gestimuleerd worden.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt meestal 2-3 kwartier; nadat de naalden er ingebracht zijn, blijven deze zo’n 20 minuten zitten en kunnen nog een aantal keren geactiveerd worden. 

Hoe snel merk ik effect?

Meestal zijn er 4-6 behandelingen nodig, om echt te voelen of de acupunctuur werkt. Bij ziektes die lang aanwezig zijn is het gebleken dat sommige patiënten pas na 6-8 keer merken dat de behandeling effect heeft.

Zijn de acupunctuur naalden steriel?

Ja, acupunctuur naalden zijn steriel verpakt en zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

Wat is Moxa?

Moxa is een preparaat op basis van een plant genaamd de Bijvoet of Artemisia vulgaris. Dit preparaat wordt soms in de acupunctuurpraktijk gebruikt om bepaalde acupunctuurpunten of delen van het lichaam te verwarmen. Naast de brandende moxasigaren, moxastaven, kan ook een koontje van moxa op de acupunctuurnaald aangebracht en aangestoken worden. Dit geeft vaak een aangename warmte, die pijn snel kan verlichten. Ook kan een koontje moxa op een schijfje verse gember of knoflook op een acupunctuurpunt gelegd worden, om tijdens het branden van de moxa het acupunctuurpunt nog op een aanvullende wijze te verwarmen, namelijk via de door de Chinezen aan gember of knoflook toegeschreven verwarmende werking. 

 

Is de moxa- therapie voor het kindje in stuitligging gevaarlijk?

Nee, Acupunctuur is in het algemeen een van de veiligste behandelmethodes die er bestaan. (Bron: British medical Journal, September 2001). Bij deze behandeling wordt er niet geprikt met naalden, maar wordt er doormiddel van een moxastick een stukje huid verwarmd. De behandeling is erg subtiel en ongevaarlijk voor de ongeboren vrucht. Indien het kindje door wat voor reden dan ook niet zou kunnen draaien, zoals een te korte navelstreng of ongunstige placentaligging, dan zal dat het ook door deze behandeling niet kunnen draaien.